نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

تنبيه دانش آموزان تقريبا مرسوم نيست. اما هنوز هم معلمان در مدارس و والدين در منزل، از تنبيه به عنوان يكي از ابزار كنترل رفتار و انضباط دانش آموزان استفاده مي‌كنند. عليرغم اينكه تنبيه، تكنيكي مناسب براي تغيير رفتار دانش آموزان به نظر مي رسد، اما بايد به اين نكته توجه كرد كه از تنبيه بدني و هرگونه تنبيهي كه موجب ايجاد درد جسماني، تحقير، اضطراب و خشم در دانش آموز مي شود اجتناب شود.

تنبيه بايد معنا داشته باشد و دانش آموزان را از انجام اشتباهات مشابه منصرف كند. روش هاي زيادي براي تنبيه دانش آموزان وجود دارد، اما تنبيه از هر نوعي كه باشد مي بايست توسط دانش آموز درك شود. علاوه براين، تنبيه بايد آموزشي باشد و به دانش آموز درباره چرايي اشتباه بودن آن و دليل اجتناب از تكرار آن كار، آموزش داده شود. در اين مقاله سعي داريم، روش صحيح تنبيه و نكات مهم هنگام اجراي آن را بررسي كنيم. براي دريافت خدمات مشاوره تحصيلي كليك كنيد.

منبع: تنبيه دانش آموزان | نحوه تشويق و تنبيه دانش آموز هاي مدرسه

تنبيه دانش آموزان

از ديدگاه روانشناختي، تنبيه به چيزي گفته مي‌شود كه وقوع يك رفتار نامناسب را كاهش دهد. تنبيه‌هاي شديد باعث مي‌شود كه دانش آموزان نسبت به يادگيري رفتارهاي صحيح، احساس بدي داشته باشند. به اين دليل كه تمركز آن ها روي صدمه اي كه مي بينند بيشتر است تا چيزي كه بايد از آن تنبيه درس بگيرند. درواقع تنبيه، دانش آموز را وادار به توقف رفتار مي‌كند. اما آن‌ها هرگز دليل اين كار را درك نخواهند كرد. بنابراين هميشه امكان تكرار رفتار نادرست دانش آموز وجود دارد. به همين دليل، توصيه مي‌شود از تنبيه هاي كلامي و آموزنده براي دانش آموزان استفاده شود. فراموش نكنيد كه رفتار دانش آموز، ممكن است به دليل يك مشكل اساسي باشد كه شما از آن آگاه نيستيد. در ادامه چند نمونه از تنبيهات سالم را مشاهده مي كنيد.

حتما مقاله روانشناسي كودكان ابتدايي كليك كنيد.

سلب امتيازات

عدم تماشاي برنامه هاي تلويزيوني نوعي تنبيه سلب امتياز است. به خصوص براي دانش آموزي كه به دليل تمركز زياد روي تماشاي تلوزيون، نمرات پايين مي گيرد يا در يادگيري مسائل ضعيف عمل مي كند. گاهي اوقات اين امر مي تواند شامل محدودكردن كودكان براي ديدن دوستان يا عدم دريافت پول توجيبي باشد.

تنبيه دانش آموزان با زمان استراحت

وقتي دانش آموز در كلاس، رفتار پرخاشگرانه اي از خود نشان مي‌دهد، مانند پرتاب اشياء، معلمان بهتراست از زمان استراحت استفاده كنند. در اين حين، به دانش آموز بياموزد كه اگر نسبت به موقعيتي واكنش پرخاشگرانه نشان دهد، همين وقت استراحت و دسترسي به فعاليت هاي تفريحي را از دست خواهد داد.

تكاليف اضافه

اگر دانش آموزي در كلاس رفتاري نامناسب داشت، معلم مي‌تواند به او تكاليف اضافه اي بدهد. با اين كار دانش آموز علاوه براينكه زمان استراحت خود را در منزل از دست مي دهد تا به تكاليف اضافه اش برسد، به اين فكر مي كند كه اگر آن رفتار نادرست را نداشت گرفتار اين تكاليف اضافه نمي شد. لازم است به دانش آموز تأكيد كنيد كه روز بعد بدون به همراه داشتن تكاليف انجام شده وارد كلاس نشود.

تفاوت تقويت و تنبيه دانش آموزان

مفهوم تقويت اغلب به اشتباه درك مي شود و گاهي اوقات افراد آن را با تنبيه اشتباه مي گيرند. تفاوت بين اين دو بسيار ساده است. برخلاف تنبيه كه هدف آن كاهش رفتار نامناسب است، هدف تقويت، افزايش رفتار مناسب است و اين يكي از موثر ترين راهبردهايي است كه والدين يا معلم مي توانند براي اقدامات خاص از آن استفاده كنند. در ادامه مي خواهيم نمونه هايي از تنبيه و تقويت مثبت را بررسي كنيم.

تنبيه مثبت

معلماني كه از نمونه تنبيه مثبت در كلاس هاي درس خود استفاده مي كنند، بيشتر و بهتر از معلماني كه از تنبيه منفي استفاده مي كنند مي توانند با دانش آموزان ارتباط برقرار كنند. دانش آموزان به اين روش نظم و انضبط پاسخ مثبت مي دهند و ياد مي گيرند كه چگونه در يك محيط درسي رفتار مناسبي داشته باشند.

براي مثال،به دانش آموزي كه بدخلقي مي كند بگوييد تا زماني كه ميزش را تميز نكرده اجازه رفتن به زنگ تفريح را ندارد.

يا اگر كودكي در كلاس خارج از نوبت حرف مي زند يا زياد صحبت مي كند، او را به بيرون از كلاس بفرستيد و از او بخواهيد زباله هاي حياط مدرسه را جمع كند تا زماني كه آرام شود.

نمونه ديگر از تنبيه مثبت اين است كه، به دانش آموز كار يا تكاليف اضافه اي بدهيد. مانند نوشتن يك مقاله يا حل كردن مسائل رياضي.

با اين تنبيهات، درواقع با افزودن چيزي كه دانش آموز دوست ندارد به كاهش رفتار نادرست او در آينده كمك مي كنيد.

تقويت مثبت

تقويت مثبت، شامل دادن چيزي به دانش آموز است كه دوست دارد.

براي مثال، به دانش آموزان براي تميز نگه داشتن ميزشان يا انجام درست تكاليفشان جايزه بدهيد. يا به دانش آموزاني كه به فهرست از پيش تعيين شده قوانين كلاس در پايان كلاس پايبند بوده اند، وقت آزاد بدهيد.

براي بهترين نتيجه بايد از تقويت مثبت و تنبيه مثبت در كلاس درس استفاده شود. استفاده از تقويت مثبت و تنبيه مثبت، به شكل گيري رفتار بهتر دانش آموز در كلاس شما كمك مي كند. با اين حال ضروري است كه از اين تكنيك ها به اندازه كافي و فقط در مواقع ضروري براي بهترين نتيجه استفاده كنند.

براي آشنايي بيشتر با راه هاي حل مشكلات دانش آموزان ابتدايي كليك كنيد.

تأثير تنبيه بدني بر يادگيري دانش آموزان

تنبيه بدني، تأثير منفي بر عملكرد تحصيلي دانش آموزان دارد. اينگونه تنبيهات، باعث ايجاد ترس در دانش آموزان به ويژه در طول فرآيند تدريس و يادگيري مي شود. اگر مدرسه به محيطي استرس زا براي دانش آموزان تبديل شود، عملكرد تحصيلي آن ها ضعيف مي شود. به همين ترتيب، دانش آموزي كه تنبيه بدني مي شود، ترس را نه تنها به فردي كه آن تنبيه را اجرا مي كند بلكه به موقعيتي كه در آن رخ مي دهد مرتبط مي كند. معلمان و مديراني كه به تنبيه بدني روي مي آورند، باعث مي شوند دانش آموز علاقه خود را نسبت به معلم، درس، كلاس و همكلاسي هايش از دست بدهد. همچنين گاهي اوقات ممكن است دانش آموزان به دليل ترس، در ارائه ايده‌ها، تجربيات و نظرات در خصوص آنچه كه در مورد درس مي دانند شركت نكنند. براي آشنايي با معايب تنبيه بدني كودكان كليك كنيد.

نكات مهم هنگام استفاده از تنبيه

هنگام به كاربردن تنبيه، دستورالعمل هاي زير را به خاطر داشته باشيد:
يكي از نكات مهم اين است كه تنبيه بايد بلافاصله و به اندازه كافي قابل توجه باشد. بنابراين سعي كنيد تنبيه را مستقيما پس از اشتباه دانش آموز اجرا كنيد، نه چند ساعت يا چند روز بعد.
براي اطمينان از اثر بخشي تنبيه، بايد آن را با توضيحي در مورد اينكه چرا دانش آموز تنبيه مي شود و يا اينكه چه نوع رفتاري مناسب است، اجرا كنيد. بايد اين اطلاعات را قبل از شروع تنبيه به دانش آموز بدهيد، نه بعد از آن. ارائه اين توضيحات، به جلوگيري از ترس دانش آموز از تنبيه كننده كمك مي كند.

تنبيه نبايد شامل آزار فيزيكي باشد. در عوض مي توانيد از حداقل مجازات لازم براي سركوب رفتارهاي نادرست دانش آموزان استفاده كنيد. كودكان تمايل دارند آنچه كه مي بينند را تقليد كنند. از اين رو ممكن است تنبيه بدني، موجب پرخاشگري آن ها شود.

براي دريافت مشاوره در زمينه تنبيه دانش آموزان مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد

آخرين تحقيقات علمي روانشناسي

 

ورود به صفحه

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354

 

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

شماره تماس با موبايل : 02191002360

منبع: تنبيه دانش آموزان | نحوه تشويق و تنبيه دانش آموز هاي مدرسه

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/10/15  ] [ ۱۶ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 7
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب